Engagera dig

Gör något mer

Vill du lära dig mer om Uganda, utvecklingsfrågor och styrelsearbete? Vill du göra ‘något’ men har svårt att landa i vad just du kan åstadkomma? Då kan ett engagemang i Kids of Ugandas styrelse eller som praktikant vara precis vad du letar efter!

Sitt med i vår digitala styrelse

Kids of Uganda leds av åtta stycken ordinarie styrelsemedlemmar, som väljs i ett styrelseval i december varje år (ansökan går ut i november). Styrelsen har som uppgift att ta de avgörande besluten för organisationen och dess utveckling. Utöver styrelsebesluten leder styrelsemedlemmarna en arbetsgrupp inom sitt specifika område. De som är med i arbetsgrupperna arbetar tillsammans med styrelsen, men har inte rösträtt. Våra olika områden är:

Vad får jag ut av styrelsearbete?

Djupa insikter kring utvecklingsarbete, och mer specifikt i Uganda. Du arbetar direkt med frågor gällande verksamheten både i Sverige och på plats, och följer utveckling och förändring på nära håll.

Vi är en organisation driven av förändring med chans att testa nya arbetssätt, lära dig nya förmågor och djupdyka i specifika områden (t.ex. marknadsföring eller verksamhetsutveckling). Vi uppmuntrar alla till att driva egna projekt och initiativ, samtidigt som det alltid finns stöttning från resten av styrelsen.

Hur arbetar Kids of Ugandas styrelse?

Vi är i största utsträckning en digital styrelse med medlemmar från hela Sverige (och ibland även världen). Då organisationen är liten får du som styrelsemedlem vara med och ta beslut som har direkt påverkan, vilket skapar stort engagemang och en snabb utvecklingskurva.

Styrelsen har möte en gång per månad, och ses utöver det fysiskt tre gånger per år. Då det digitala är ett fantastiskt verktyg är det viktigt för oss att ses för att prata mål och strategier, bolla ideer och lära känna varann ordentligt (över mysiga middagar, diskussioner och Twister).

Bli praktikant i Sverige eller Uganda

Att vara praktikant hos Kids of Uganda ger erfarenheter och lärdomar för livet. Vi kan genom vår organisation erbjuda heltidspraktik under både vår- och hösttermin. Fokus för praktiken är att stötta oss i vidareutvecklingen av verksamheten, både på plats i Uganda eller från Sverige. Väljer du att praktisera i Uganda arbetar och bor du i distriktet där vi är aktiva, och har ett nära samarbete med våra socialarbetare på plats.

 

De tre olika områdena som praktikerna täcker är:

– Socialt arbete inom familjestödsprogrammet
– Organisationsstrategi och organisationsutveckling
– Media och marknadsföring

 

Vi arbetar inte med volontärer/voluntärturism utan det är viktigt att du som ansöker som praktikant har erfarenhet antingen från anställning, studier eller frivillig-engagemang sedan tidigare så din tid i organisationen blir ett värdefullt utbyte. Ansökningarna går ut i september inför vårterminen, och i april inför höstterminen. Följ gärna oss på Facebook eller Instagram för att få en påminnelse om när ansökan öppnar.

Frågor och svar om styrelsearbete

Jag kan inget om Uganda och eller biståndsarbete i det området, kan jag vara med i styrelsen ändå?

Självklart!  Vi är en organisation där du snabbt kan lära dig verksamheten och komma igång med arbetet. Det finns alltid någon att fråga vid osäkerhet, och syftet med att vara med i vår styrelse är att lära sig.

Vad är skillnaden på att vara styrelsemedlem och att sitta i en arbetsgrupp?

Som deltagare i en arbetsgrupp är du inte förtroendevald och har därmed ingen rösträtt vid styrelsemöten. Du är en föreningsmedlem som är med för att lära, bidra med din tid och ge uttryck för ditt engagemang. Du är en självklar del av organisationen och arbetar tätt tillsammans med en styrelsemedlem i respektive arbetsgrupp.

Hur mycket / lång tid tar det att sitta i styrelsen?

Att sitta som styrelsemedlem innebär ca 10 timmar arbete per månad. Detta är dock ett medel över året och under vissa perioder är det mer tid, och vissa perioder mindre. Som medlem i en arbetsgrupp är arbetsinsatsen cirka 5 timmar per månad. Även här kan det under perioder vara mer eller mindre arbete.

Vad är skillnaden utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd?

Sverige arbetar med både kortsiktigt humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingssamarbete. Det kortsiktiga biståndet används framför allt när nöden är stor, till exempel vid naturkatastrofer eller konflikter. Utvecklingssamarbetet innebär att Sverige samarbetar långsiktigt med andra länder för att bidra till ländernas utveckling.

Hur jobbar Kids of Uganda med utvecklingsarbete?

Vi ger inte bistånd i traditionell bemärkelse, utan fokuserar på långsiktighet och investeringar i samarbete med det lokala samhället. Rent konkret gör vi detta på ett hållbart sätt genom att ge grundläggande, tidsbestämt stöd till utvalda familjer. Våra socialarbetare på plats utbildar familjerna så de använder bidraget till investeringar som består, och utvecklar dem till framgångsrika företagare som kan bibehålla en trygg familjeekonomi.

Vilka är med i styrelsen?

En härlig blandning individer i alla åldrar. Vi är en mix av t.ex. ingenjörer, butiksbiträden, marknadsförare, kommunikationsstudenter, statsvetare, läkare och socionomer, som alla är engagerade vid sidan av studier, heltidsjobb eller föräldraledighet.