Halvtid

Halvtid

Som rubriken lyder så har jag varit här i mer än tre veckor nu. Trivs som fisken även om jag saknar vissa saker hemma. Alla på barnhemmet och i Bubulo är helt underbara. Kunde inte känna mig mer välkommen.

Rose åkte till Kampala igår så det har varit föräldrafritt i snart två dagar. Inte lika allvarligt här hemma. Lite skönt om jag får säga så. Tolka mig rätt. Jag gillar verkligen Rose, en riktig toppen-mamma. Men ibland kan det vara lite strikt med barnen när hon är i närheten, nu har det varit mer slappt. Hon kommer tillbaka ikväll som jag förstod det. Då hon förhoppningsvis har med sig en traditionell Afrikansk skjorta som jag bad henne leta efter. J

Måste bara berätta om igår när jag gick upp för att köpa mitt dagliga vatten. Då när jag kommer upp till Patrick i kuren för att köpa one big bottle of water så säger han I’ve bought this one for you och ler. Oförståendes när jag får tillbaka pengarna går jag därifrån med en gratis flaska vatten. Väl hemma berättar jag att jag fick flaskan gratis. Joyce förklarar att det är för att jag är stamkund och man gör så mot kunder som kommer tillbaka. Väldigt fin gest tycker jag. Särskilt när jag vet att de flesta människor här inte har det så bra ställt ekonomiskt.

Idag tjatade Jacob som vanligt på mig att vi skulle spela kort. Han är den enda på barnhemmet som inte lärt sig det Ugandiska kortspel som alla spelar här. När han spelar kommer oftast de äldre barnen in och tar korten av honom för att spela åt honom. Jag säger åt dem att låta honom spela själv annars kommer han aldrig att lära sig. Han har börjat inse att han får spela när det är bara är han och jag, därför går han oftast till mig och viskar you and me play?  När vi spelar försöker jag inte säga till honom vad han ska lägga utan snarare fråga vad han tror och varför. Det är dock svårt då han har ganska svårt med engelskan. Jag har försökt sagt åt barnen att lära honom på deras språk men dem tar hellre över eller säger rakt ut vad han ska lägga. Jag brukar göra lite tester om han kan värden och färger på korten. Färgerna har han lärt sig. Idag testade jag om han kunde placera olika kort över eller under åtta. Det var helt omöjligt han kunde inte ens tyda vilken siffra det var. Jag blev lite ställd då jag trodde han kunde siffror. Han är ju ändå åtta år. Så nu blir mitt ”mission” under de tre veckor som är kvar att lära honom att förstå en kortlek.

Jag kan ju berätta för er som inte vet. Han hittades när han var fem år gammal, kunde varken gå eller prata. Han var undernärd och magen var helt utspänd. Han har alltså börjat från noll sen han kom hit, det vill säga att han endast är tre år gammal i tänkandet. Jag är osäker på om han får någon extrahjälp för detta eller om han får gå i en lägre klass. Jag vet att bara att han går med Obama och Brenda i ”baby class”. Edward berättade faktiskt i skrivande stund att Brenda och Obama går i the top medan Jacob går i the middle. Det var ju bra men jag tvekar på att han får den hjälp han behöver, då han ligger en hel del efter gentemot de andra. Det känns jobbigt att se detta och veta att han kommer att ha det avsevärt mycket svårare än andra under sin uppväxt. Jag hoppas verkligen att han får den hjälp han behöver i skolan. Han är en riktig toppengrabb som jag gillar till tusen.

Nu ska jag äta sötpotatis, bönor, eggplants (på svenska?) i jordnötssås och avokado.

Förresten, glöm inte att följa kidsofuganda på instagram.

Ha det gött…

Eftersom större delen av inlägget handlade om Jacob

Eftersom större delen av inlägget handlade om Jacob