Introduction

Introduction

Igår var Rose bjuden på en förlovningsfest. I Uganda kallas det introduktion. Det var Rebecca och Isac som skulle ”introduceras”.
Rose känner Rebeccas familj och fick då hem ett jättefint inbjudningskort. Självklart så var jag och Mano välkomna vi med. Det är bara att passa på när man får chansen att uppleva ugandisk kultur och tradition.

Vid en sådan introduktion så är det mannen och hans familj som står för kostnaderna. Och efter gårdagen så förstår vi att den här Isac har det nog ganska bra ställt..för ni skulle se detta spektakel.

Alla kvinnor hade på sig traditionella ugandiska klänningar med puffaxlar och ett brett skärp runt midjan. Jag som dessvärre hade packat anspråkslöst hade endast en enkel (svart dessutom) bomullsklänning och var alldeles för ner klädd, men det fick gå.

När vi anlände så fick vi sitta under ett tält. På den här festen var det ca 300 gäster varav 150 hade sittplatser (de viktigaste enligt Rose).

Isacs familj satt på vä sida och Rebeccas på höger. I mitten fanns en sk scen.
Under hela kvällen var det en ung släkting som stod för underhållningen. Han hade en mikrofon och höll tal och skämtade.

De har som en liten ”lek” vid de här introduktionerna. På Rebeccas sida satt hennes farbror med en mikrofon han med. Han och den unge underhållaren pratade sins emellan hela tiden. Då är det så att för Isac att vinna Rebeccas hjärta så måste han skänka massvis med gåvor till hennes familj.

Först kom hennes bröder dansandes på led. Sedan så fick de mikrofonen där de tackade alla gäster som var på plats. De dansa, prata i mikrofon och fick sedan varsin present tilldelad sig.
Efter de kom ett annat gäng dansandes på led, hennes systrar, de fick samma uppvaktning som pojkarna. Därefter kom kusinerna..osv.

Efter några danser kom 6 tjejer dansandes på led och där fanns även Rebecca med. Detta tjejgäng dansade några varv i mitten sedan satte de sig ner. Därefter gick två av hennes kompisar upp och dansade runt på den vä sidan där Isacs familj och vänner satt. De skulle nu enl tradition leta fram brudgummen.
Det var ju spännande för mig och Mano för vi visste ju inte heller vem den här Isac var. Efter att brudgummen var utplockad satte tjejerna sig och och två tjejer från Isacs sida skulle välja ut bruden. Så de dansade runt tjejgänget och hör och häpna, lyckades hitta bruden Rebecca.
Efter denna underhållande kurragömma leken fick det blivande brudparet fotas ihop.

Därefter serverades det mat och det i mängder. Det serverades; matoke, ris, pasta, klyftpotatis, biff, kyckling, chapati, jordnötssås, coleslaw och annat gott.

Efter maten då ni, då hände det roliga. Underhållaren och Rebeccas farbror växlande några ord och plötsligt så börjar alla på Isaacs sida traska ut ur tälten.
Jaha vad hände här undrar jag och Mano. Jo de var på väg till bilarna för att hämta alla gåvor. Och jisses så mycket gåvor. En 20-tals korgar med presenter, hönor, tuppar, massvis med backar med läsk, ris, matoke, och håll i er…en soffgrupp och ett kylskåp. Japp ni läste rätt, de traskade ut där och vips så kommer de tillbaka med en soffgrupp och ett kylskåp.

Efter det var det mer prat och tacktal sedan kom tårtan ut. Vid det laget hade gästerna börjat avlägsna sig och då gjorde vi det med.

Mätta och belåtna med lite ugandisk tradition i bagaget.

Inbjudningskortet

(null)
Rebeccas systrar dansandes på led…fina färger 😉 (heja Sverige)

(null)
Rebecca (i lila) med sitt tjejgäng

(null)
Ett skepp kommer lastat…med presenter!!!!

(null)

(null)
Sofforna har intagit sin plats

(null)
Sist men inte minst…cake cake cake

(null)