Sjukstuga i Uganda

Sjukstuga i Uganda

Den här veckan har det inte hänt så mycket för min del med tanke på att jag mått dåligt större delen av tiden. Har antagligen ätit något dåligt eller så beror det på att jag druckit av brunnsvattnet och är ovan vid bakteriefloran här. Det börjar dock bli bättre nu så vi hoppas på att det är på väg bort.

Bristen på uppdatering av bloggen skyller jag på strömavbrottet som varat i två dygn och jag upptäckte så sent som igår kväll att det finns solpaneler för att ladda batterier på dagtid.

Häromdagen hittade Mando (mannen som sköter kossorna Svea och Rosa) världens största Jackfruit. För er som inte har koll på vad en Jackfruit är så kan jag berätta det lilla jag vet om den. Det är en frukt som växer överallt kring den tropiska delen av världen, ni som varit i Thailand har garanterad kommit i kontakt med den. Ganska stor, ojämn och grön med små taggar på utsidan, inuti är den gul och fruktköttet är som muskelfibrer. Den kan användas som den vegetariska ersättaren av Sveriges trendigaste rätt Pulled Pork då den istället kallas för Fooled Pork och tillagningstiden är avsevärt mycket kortare.  Smakmässigt vet jag inte hur jag ska beskriva den, ganska alldaglig enligt mig, varken bu eller bä. Barnen tyckte dock att det var kalas och alla festade loss på frukten hela dagen, även grannar och vänner kom för att ta del av det gigantiska fyndet.

På tal om växter så kom de yngre barnen hem med små stammar igår som dem ivrigt började öppna och tugga på. Jag smakade på det trådliknande innehållet och det var hur sött som helst, rena godiset. I brist på lösviktsgodis får jag gå och hugga av en stam för att suga på i framtiden.

Den här veckan har jag inte kunnat äta riktigt, vilket har inneburit att det har blivit kvar en del efter mina måltider. Eftersom det är dåligt med matlådor och kylskåp här så ber jag någon annan äta upp. Det är här den intressanta reflektionen mot Sverige kommer. Hur många gånger har man inte varit med om att barnen sitter och petar i maten hemma och vill gå ifrån matbordet, samtidigt som föräldrarna tjatar om att ta fem tuggor till för att sedan få gå och leka. Här kan barnen nyss ha ätit lunch och det är inga små portioner de just har ätit. Så fort jag frågar om någon vill ha, även om det bara är ren potatis kvar, så tar de med glädje över min tallrik för att dela med varandra. Jag förstår liksom inte vad det sitter i, att det skiljer sig så.

Har försökt lägga upp det här inlägget i en timme nu, hoppas att ”internetgudarna” hör mina böner snart.

Jackfruitsutdelning

Jackfruitsutdelning