Vad blir det för mat?

Vad blir det för mat?

Många är säkert nyfikna på vad vi äter när vi är här.
Jag kommer lägga upp lite matbilder då och då.
Idag blir det en liten allmän intro.

Det växer mycket matbanan som heter Matoke. Matoke kan man tillaga på många olika sätt men det vi har sett mycket av är att de kokar det så att det ser ut som potatismos ungefär. Det smakar typ som potatis fast utan smak…svårt att förklara men det smakar faktiskt inte så mycket…jag brukar salta det och tycker då att det påminner lite mer om potatismos. Personligen så tycker jag att det smakar helt o.k men det kan ju bero på att jag är ett stort FAN av potatismos. Mano däremot är inte vidare förtjust i denna matbanan.

Sedan finns även posho som sidotillbehör till grytor. Pocho är som en majsgröt som inte heller den smakar så mycket. Man kan ta pocho i handen och doppa i exempelvis en böngryta och äta det direkt ur handen.

Ris är lite mer exklusivt men det brukar vi få till middag då och då.

Kött och kyckling är lite dyrare att äta så oftast består grytorna av bönor som det finns massvis av. Man steker lite lök tomat och paprika och har i. Väldigt gott tycker vi båda.

Jag och Mano (bara vi två) brukar alltid få något lite extra vid sidan av som till exempel avokado till maten, ananas till efterrätt eller något annat smarrigt. Till en början var det lite jobbigt (men även rörande) med den speciella uppvaktningen men nu har vi förstått att det är deras sätt att ta hand om sina gäster (men vi brukar alltid smuggla lite av det goda på barnens tallrikar 🙂 )

Alltid när det är matdags sitter barnen snällt utan ett enda ljud och väntar på sin tur att få sin mat. De äter i tysthet och äter ALLT på sin tallrik. Tackar alltid för maten och springer alltid fram och tar min och Manos tallrik så fort vi har ätit färdigt.
Dessa underbara skapelser..så lekfulla, busiga, nyfikna, spralliga och samtidigt respektfulla och lugna när det väl gäller.

Jag och Mano har sagt att om vi får så duktiga barn så ska vi banne mig ha ett helt fotbollslag 😉

Matoke växer på träd

IMG_3658-2.JPG
Ser kanske inte så aptitligt ut men smakade jättegott. Matoke med någon slags sesamfrö sås, lök och tomat i med. Smakade som en jordnötssås.

IMG_3662.JPG
Det här är när vi åt i Mbale (närmaste storstaden) och då beställde jag en böngryta med lite mixade tillbehör såsom; matoke(det gula), sötpotatis(uppätet :)), ris, jam(den lila grejen) som är någon slags rotfrukt och några gröna blad som liknar spenat.
Gott, fast Roses mat är godare 🙂

IMG_3441.JPG
Posho in the maiking

IMG_3649.JPG

IMG_3651.JPG