Praktik hos Kids of Uganda

En termin kan bli en upplevelse för livet

Att vara praktikant hos Kids of Uganda ger erfarenheter och lärdomar för livet. Varje termin har vi vanligtvis en eller två praktikanter i Uganda. Praktikantens roll är att stödja och vidareutveckla Kids of Uganda och systerorganisationen Kids Foundation Uganda. Praktik hos oss är en utmärkt möjlighet att få värdefull erfarenhet från en NGO. 

Våra praktikanter är vanligtvis stationerade i Mbale i Uganda, men det är också möjligt att göra praktik på distans från Sverige. Vi kan erbjuda praktik under höst-, vår- och sommarterminerna. Det är inte nödvändigt att du studerar på universitet. 

Vad brinner du för?

Som praktikant kan du välja att rikta in dig på ett av tre fokusområden: 1) Socialt arbete inom familjestödsprogrammet, 2) Organisationsstrategi och organisationsutveckling eller 3) Media, kommunikation och marknadsföring.

Område 1: Socialt arbete inom familjestödsprogrammet

Praktikplatsen innebär:
• Stötta utvecklingen av verksamheten
• Delta i det dagliga arbetet med familjestödsprogrammet
• Assistera personalen i materialinsamling till månadsgivarrapporter
• Hjälpa till att arrangera workshops för familjerna vi stöttar

Vi söker dig som har ett stort intresse för barns utveckling och socialt arbete. Vi ser det som en fördel om du har erfarenhet inom om barns rättigheter, arbete med sociala frågor eller är socionomstudent.

Område 2: Organisationsstrategi och organisationsutveckling

Praktikplatsen innebär:
• Stötta utvecklingen av organisationerna
• Utveckla och ta fram riskanalyser och handlingsplaner
• Hjälpa styrelserna i Kids of Uganda och systerorganisationen Kids Foundation Uganda med olika uppgifter

Vi söker dig brinner för utvecklingsfrågor. Vi ser gärna att du är har ett stort intresse för
organisationsfrågor och tycker det är viktigt med struktur. Vi ser det som en fördel om studerar eller har studerat statsvetenskap eller företagsekonomi. 

Område 3: Media, kommunikation och marknadsföring

Praktikplatsen innebär:
• Producera foto- och videomaterial från verksamheten i Uganda
• Producera innehåll och uppdatera blogg och sociala media-kanaler
• Skriva bloggar och content för att öka Kids of Ugandas synlighet
• Jobba för att attrahera nya sponsorer, givare och företag
• Sammanställa material till presentationer

Vi söker dig som är en kompetent fotograf eller en duktig skribent. Det är meriterande om du har goda kunskaper i bild- och videoredigering och/eller sociala medier. 

Praktik i Sverige eller Uganda?

Uganda

Som praktikant i Uganda är du stationerad vid vår systerorganisation Kids Foundation Ugandas kontor i Mbale. Praktiken innebär också dagsresor med kollektivtrafik till närliggande distrikt, ibland flera gånger i veckan. 

Väljer du att praktisera i Uganda har du ett nära samarbete med våra socialarbetare på plats. Du kommer ha två handledare: en i Sverige, och en i Uganda. 

Sverige

Det går också att göra praktik med bas i Sverige eller annat land. Då jobbar du hemifrån eller från kontor som du ordnar själv.

Praktikplatserna inom organisationsstrategi och kommunikation/marknadsföring kan anpassas för att genomföras på distans. Du kommer ha en handledare i Sverige. 

Det här innebär praktik hos Kids of Uganda

Din roll som praktikant

Som praktikant är du en nyckelperson i arbetet med att utveckla verksamheten och driva arbetet framåt. Du blir mycket insatt i organisationernas arbete, speciellt inom ramen för dit valda fokusområde. 

Du arbetar tillsammans med Kids of Ugandas styrelse i Sverige och Kids Foundation Ugandas personal och styrelse i Uganda. 

Vem praktiken passar för

Under praktiken arbetar du med frågor som är typiska för NGO-arbete över hela världen, vilket speciellt passar dig som vill jobba med bistånd och utvecklingsfrågor i framtiden. Det är meriterande om har ett intresse för mänskliga rättigheter, fattigdomsreducering och relaterade frågor.

Som person är du är självständig, initiativrik, utåtriktad och flexibel, du tar dig an arbetsuppgifter med entusiasm och glädje. Du har lätt för att samarbeta med din omgivning och är inte rädd för att hugga i där det behövs. 

Praktisk information

Praktikplatserna är oavlönade, omfattar en hel termin och genomförs på heltid. Du står själv för resekostnader, kost och logi, försäkring samt eventuella visum och vaccinationer. 

Om du genomför praktiken i Uganda ordnar du själv med logi. Vi tipsar gärna om platser där tidigare praktikanter har bott.

Du måste själv ordna med försäkring. Många universitet har en försäkring som täcker dig under din praktikperiod, om du gör praktiken som en del av en kurs eller ett program.

Ansök när som helst

Du söker platsen genom att maila CV och ett kort personligt brev till info@kidsofuganda.com. Ansökan är öppen under hela året.

Specificera vilket eller vilka områden du är intresserad av. Hör gärna av dig om du har frågor. Vi ser fram emot din ansökan!

Ansök senast:
  • Hösttermin: 15 april
  • Vårtermin: 15 oktober
  • Sommartermin: 15 mars

Observera att praktikplatserna kan tillsättas innan sista ansökningsdag.