fbpx

Internationella familjedagen

Den 15:e maj är det internationella familjedagen och vi har glädjen att meddela att ingen av de familjer som Kids of Uganda stöttar har insjuknat i covid-19!

På grund av pandemin har vi inte kunnat besöka familjerna hittills i år, men vi har regelbunden kontakt med dem per telefon. Familjerna har haft ett kämpigt år på grund av pandemin samt den lockdown som landet länge befann sig i och som gjort att många inte kunnat arbeta. Hårda väderförhållanden har även lett till att gräset som familjernas djur lever av många gånger har torkat ut. Somliga familjer har haft otur och förlorat en del av sin boskap, medan andra djur har fått ungar.

Vi har tidigare berättat om Florence som driver ett skrädderi med hjälp av det ekonomiska stöd som hon erhåller från familjestödsprogrammet. Inkomsterna från skrädderiet räcker vanligtvis till att försörja henne och hennes dotter samt de två systerdöttrarna som hon tagit hand om sedan deras föräldrar gått bort. Men under pandemin har efterfrågan på kläder varit låg, särskilt på grund av att skolorna varit stängda och att det därför inte behövts skoluniformer. Nu när skolorna har öppnat igen har Florence fått en del beställningar, men de är fortfarande få och hon har inte råd att köpa in nytt material.

Florence och hennes ko.

”Det har varit ett svårt år eftersom vi har varit i lockdown och inte kunnat arbeta”, säger Florence.

Florene kallar alla flickorna för sina döttrar och de är nu 10 (Esther), 15 (Mercy) och 18 år (Junic). Under ungefär ett år, sedan mars 2020, fick de inte gå i skolan.

”Det var jobbigt att inte vara i skolan. Jag längtade efter skolan och saknade mina vänner, lärarna och till och med studierna!” säger Mercy.

Nu är Ester och Mercy äntligen tillbaka i skolan. Junic har bestämt sig för att sluta skolan och har gift sig.

”Nu tillbringar jag alla veckodagarna i skolan, på helgerna studerar jag, vilar och går i kyrkan. Jag tackar Gud att vi är tillbaka i skolan och mamma vill att jag hela tiden ska läsa mina böcker”, fortsätter Mercy.

Under tiden de inte kunde vara i skolan hade de två flickorna långtråkigt och de sysselsatte sig främst med att hämta vatten, diska, städa, tvätta och laga mat. Det var tänkt att undervisningen skulle bedrivas via tv och radio, men familjen har inte råd med någon tv och radion är dålig så studierna har blivit lidande under det gångna året.

Pandemin har inneburit ett ekonomiskt bakslag för många familjer och något man nu har svårt att ha råd med – då mat och logi alltid kommer först – är skolmaterial. För endast hundra kronor kan du bidra med skolmaterial för en elev under en termin – besök vår gåvoshop!

Positivt är att Florences ko har kalvat för andra gången! Både kon och kalven mår bra, vilket familjen är tacksam för. Familjen har även tio hönor och två getter.

Florence och hennes döttrar ska fira internationella familjedagen med att laga någon god mat – kanske ris. Hon berättar att hon har stora drömmar för sina barn.

”Som ensamstående mamma har jag väldigt stora drömmar för mina barn – jag önskar att de ska studera och bli framgångsrika så att de kan hjälpa mig i framtiden. Jag drömmer också om att ge dem ett eget hem en dag, just nu hyr vi ett hus och det är påfrestande – som rädslan för att vräkas när jag inte har pengar för att betala hyran”, säger Florence.

Fler artiklar och bloggar

Skolorna fortsatt stängda i Uganda

Skolorna i Uganda fortsätter att hålla stängt till följd av pandemin. Uganda tillhör den grupp av länder i världen där skolorna har varit stängda flest dagar sedan pandemin slog till. Över 15 miljoner ugandiska elever är hemma från skolan i nuläget, en konsekvens av den långsamma vaccinationstakten. Det påverkar barnen och ungdomarna på fler sätt än utebliven eller bristande utbildning.

Jämförelse mellan skolan i Uganda och Sverige

Skolstarten närmar sig för de svenska eleverna efter ett långt sommarlov, men i Uganda håller skolorna fortsatt stängt till följd av pandemin. Hur skiljer sig skolan åt mellan Uganda och Sverige? Läs vår jämförelse!

Lästips för lata sommardagar

Vi bjuder på fyra boktips med koppling till Uganda för långsamma dagar i hängmattan, samt en film för en kväll när regnet smattrar mot rutorna.

Bli månadsgivare idag

Att bli månadsgivare är enkelt! Du fyller i vår digitala autogiroanmälan och signerar direkt med bank-id. Det tar bara några minuter. 

Om du vill ha mer information, är du varmt välkommen att maila oss direkt på info@kidsofuganda.com eller ringa 070-358 77 94.