fbpx

Vår story

Från dröm till familjestöd

Allt började när Cecilia, som då bara var 23 år, lärde känna änkan Rose i byn Bubulo i östra Uganda.

Rose och Cecilia drömde om att ge utsatta barn en tryggare uppväxt. Deras dröm blev verklighet när Cecilia återvände till Sverige och startade Kids of Uganda med hjälp av några barndomsvänner från Säffle. Vi samlade in pengar och tillsammans med Rose öppnade vi ett litet barnhem som snart var hem till åtta barn.

Vi trodde att vi hade nått vår destination, men det visade sig bara vara början på vår resa.

Rose och Cecilia
Jenipher och hennes familj blev startskottet för familjestödsprogrammet

En dag kom en kvinna vid namn Jenipher till barnhemmet och bad att få lämna ett barn. Hennes kärlek till flickan var oändlig, men ekonomin tillät inte att hon gav barnet livet det förtjänade. Med tungt hjärta såg hon barnhemmet som en fristad där hennes barn kunde få tillräcklig näring, vård och utbildning – en chans hon själv inte kunde ge.

Det gav Rose och oss en ny idé. Jenipher och hennes familj blev startskottet till vårt familjestödsprogram. Programmet erbjuder socialt och ekonomiskt stöd för att hjälpa familjer skapa egna inkomstkällor och en trygg bas för barnen – i deras egna hem i stället för på barnhem. 

Programmet var en omedelbar framgång och förändrade vår riktning. Efter hårt arbete kunde släktingar spåras eller passande fosterfamiljer hittas för alla barn på barnhemmet. Det resulterade i att barnen fick möjlighet att växa upp i familjer i stället, en förändring som blev väldigt bra. Vi fortsätter att ge stöd genom att bidra till deras skolkostnader.

Hittills har 60 familjer fått stöd genom familjestödsprogrammet. 

Vi riktar oss mot särskilt sårbara familjer, som ofta består av ensamstående föräldrar eller äldre som tar hand om föräldralösa barnbarn. Det handlar om barn som går till sängs hungriga; barn som saknar tillgång till sjukvård; barn som har förlorat sina närmaste. 

Dessa familjer, som lever långt under fattigdomsgränsen, har ambitionen att skapa en bättre framtid för sina barn. Det är oerhört inspirerande att se familjer resa sig ur extrem fattigdom, investera i boskap och småföretag och skapa en tryggare uppväxt för sina barn.

Oliver har skapat en bättre framtid för sina barn och fosterbarn genom programmet
Extrema regnfall som leder till översvämningar och förstörda skördar har gjort livet mycket svårare för fattiga familjer under de senaste åren.

Vårt arbete har dock inte varit utan utmaningar. Insamlingsarbetet blir allt svårare i skuggan av globala kriser. Vi är inte försäljningsexperter eller insamlingsproffs; vi är ett litet gäng som brinner för hållbarhet och barns framtid, men vi gör vad vi kan för att nå ut med budskapet.

Samtidigt har utmaningarna i Uganda blivit större. De negativa effekterna av klimatförändringarna, med extrem torka och översvämningar, drabbar främst de fattiga. Som en del av familjestödsprogrammet har vi anpassat arbetet för att stödja familjernas kamp mot dessa förödande effekter.

Verksamheten på plats i Uganda drivs av ett lokalt team. Under åren har den lokala organisationen, Kids Foundation Uganda, utökats med fler medarbetare. Nu är det Krystyn, Winnie och Moses som ger familjerna socialt stöd och rådgivning. 

Vi ser Kids of Uganda och Kids Foundation Uganda som systerorganisationer och har ett starkt samarbete. Det är oerhört viktigt för oss med lokalt ägarskap och att insatserna är kulturellt anpassade.

Krystyn och Winnie, två av Kids Foundation Ugandas fantastiska medarbetare
Den svenska styrelsen bor på olika håll i Sverige och möts digitalt

I Sverige drivs Kids of Uganda fortfarande helt ideellt. Vi har utvecklats tack vare våra medlemmar och engagerade personer som bidrar med sin tid och lämnar sina unika avtryck på organisationen. Idag är vi tio personer från hela Sverige som är aktiva i Kids of Uganda: Amie, Anneli, Camilla, Elvira, Jenny, Linda, Malin, Nick, Sebastian och Sigrid. 

Vi är stolta över att vi inte har några löner, arvoden eller andra personalkostnader i Sverige. De insamlade pengarna går till att ge utsatta barn en tryggare uppväxt, precis det som var drömmen.

Nu söker vi fler givare som vill vara en del av vår resa. Bli månadsgivare eller ge ett bidrag och hjälp oss att fortsätta skapa en mer hållbar värld och ge barn en tryggare uppväxt.

Stella är ansvarig för att försörja sina småsyskon. Hon har utvecklat en hårsalong med hjälp av stödet.

Vi är Kids of Uganda

Här är våra styrelse- och arbetsgruppsmedlemmar! Klicka på fotot för att besöka personens Linkedin-profil. Är du intresserad av att bli en del av vårt gäng? Du hittar mer information på sidan Engagera dig.

Amie Karlsson (styrelseordförande)

Amie har varit involverad i Kids of Uganda sedan starten. Hon jobbar som kommunikationsansvarig på Svensk Galopp och har tidigare arbetat på Regeringskansliet. Amie har ett stort intresse för hållbarhet, kommunikation och utvecklingsfrågor.

Sigrid Rosenfeld (kommunikationsansvarig - social media)

Sigrid är student och läser media och kommunikation på Uppsala universitet. I Kids of Uganda är hon den som ansvarar för våra sociala medier.

Jenny Mattsson (styrelseledamot och volontärsamordnare)

Jenny har varit involverad i Kids of Uganda sedan 2023 och har idag en roll som volontärsamordnare samt är ledamot i styrelsen. Jenny har lång erfarenhet från ideella engagemang sedan tidigare och arbetar som chef för ett Tech-team på dagtid.

Nick Kunwor (styrelseledamot och ekonomiansvarig)

Nick har varit involverad i Kids of Uganda sedan 2022 och ansvarar för bland annat löpande bokföring och vår årsredovisning, samt är ledamot i styrelsen. Han driver dessutom ett eget företag där han lär ut om privatekonomi.

Här arbetar vi

Vår systerorganisation Kids Foundation Uganda är baserad i Mbale i östra Uganda. De flesta familjer bor i det närliggande Manafwa District. 

Kids of Uganda startades i Säffle i Värmland och har numera sitt säte i Upplands-Bro utanför Stockholm. Våra styrelse- och arbetsgruppsmedlemmar kommer dock från hela Sverige och våra möten är nästan alltid digitala. 

Tack vare stödet har Joshua startat kalkonuppfödning och kan nu försörja hela familjen

Ta del av familjernas egna berättelser

Kids of Ugandas stöd hjälper utsatta familjer. Här berättar några av familjerna hur stödet har gjort skillnad för dem.