En storm kom från paradiset, Johannes Anyuru (2012).
Svenske Johannes Anyuru skriver om sin pappa Pauls uppväxt i Uganda och om hans flykt till Sverige. Paul drömmer om att bli stridspilot i Ugandas flygvapen och en dag får han en plats på Hellenska Flygvapenakademin i Dekelia, Aten. Men allt förändrades när Idi Amin tar makten genom en statskupp i Uganda 1971. Idi Amin skickar ett flygplan för att hämta hem alla flygkadetter. Paul väljer att hoppa av och söka asyl i Grekland, men tar efter en tid anställning som besprutningspilot i Zambia. Redan på flygplatsen arresteras han och får veta att han kommer att utvisas, sannolikt till Uganda där han kommer att åtalas för landsförräderi. En lång kamp för ett liv i frihet tar sin början. En storm kom från paradiset nominerades både till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.
Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen, Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund (2018).
”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.” – Bill Gates
Varför svarar vi så ofta fel på frågor om omvärldskunskap och världens utveckling? Varför tror vi till exempel att utvecklingen i världen går långsammare framåt än vad den verkligen gör? Och hur förstår vi varför vi svarar som vi gör och vad kan vi göra för att rätta till de vanligaste missförstånden om världen? Författarna presenterar tio konkreta misstag som vår hjärna gör – till exempel vår tendens att dela upp världen i två lägger – och ger oss hjälp att bryta med våra tankefel och att bli mer faktaorienterade.
Tropical Fish, Doreen Baingana (2005).
En samling på åtta noveller skrivna av ugandiska Doreen Baingana. Samtliga noveller handlar om systrarna Christine, Patti and Rosa som bor i Entebbe, Uganda. De tillhör en relativt välbärgad familj med en far som jobbar för regeringen, men som utvecklar alkoholism och som en följd av det förlorar allt. Modern tvingas då försörja familjen på egen hand. Novellerna berör många olika ämnen så som religion, livet på en internatskola driven av missionärer, den första kärleken, vidskeplighet, AIDS, känslan av alienation när man migrerar till ett annat land (USA) och hur det är att sedan återvända, samt kärlek mellan ljushyade och mörkhyade.
We are all birds of Uganda, Hafsa Zayyan (2021).
Sameer är en framgångsrik advokat i London som trots att han lever det liv han alltid drömt om upplever en inre tomhet. Han bestämmer sig därför för att återvända till familjehemmet i Uganda. I Kampala sammanlänkas Sameers historia med hans farfar Hassans. Hassan bodde i Kampala på 70-talet när Idi Amin tog makten. Han bestämde sig för att fly och lämnade sitt hus till betjänten Abdullah. Idag bor Abdullahs barnbarn Meryam i huset och Sameer kommer att komma henne nära. Det är en roman om rasism, tillhörighet och rötter. 2019 utsågs Hafsa Zayyan till en av vinnarna av #Merky Books New Writers’ Prize som tilldelas författare under 30 år för att de ska kunna få berätta ”historier som annars inte skulle ha hörts”.
Och så slutligen ett film- och boktips i ett! 1998 kom journalisten Giles Foden ut med romanen The last king of Scotland som 2006 även blev en storfilm med Forest Whitaker i rollen som Ugandas diktator Idi Amin – en roll som han vann en Oscar för. Berättelsen handlar om den fiktiva skotska läkaren Nicholas Garrigan som blir Idi Amins personliga läkare. Beskrivningen av Idi Amins personlighet och hans regim är baserade på vittnens berättelser, men de flesta övriga rollfigurer är fiktiva. Garrigan är till en början vänligt inställd till Idi Amin, men i takt med att han personligen får uppleva hans brutalitet med mord på regimkritiker, främlingshat samt en allmänt ökande paranoia ändrar han inställning. Han inleder ett förhållande med en av Idi Amins fruar, något som får ödesdigra konsekvenser. Omkring 300 000 ugandier dog under Idi Amins regim.
En riktigt härlig sommar och trevlig läsning önskar vi er alla!
Foto 1: Freestocks Unsplash.
Foto 2: Noom Peerapong Unsplash.