fbpx

Åtta saker du inte visste om Uganda

Vill du lära dig någonting nytt om Uganda? Som att landet kallas för Matoke (banan) republiken. Eller kanske vad den populära snabbmaten rolex består av. Samt att över hälften av jordens bergsgorillor lever i Ugandas skogar och att vi människor kan smitta dem med covid-19.


Bananer är mycket populära i Uganda.

Uganda är världens näst största producent av bananer, överträffad endast av Indien. Årligen produceras omkring 11,1 miljoner ton bananer i Uganda, medan Indien producerar 29,7 miljoner ton (8 respektive 20 procent av världsproduktionen). Uganda kallas ibland för Matoke republiken – matoke är en form av matbanan. Matoke är en så viktig del av födointaget för ugandier att ordet (matoke) även ibland kan åsyfta ”mat” i allmänhet. Bananerna skördas gröna och kan sedan till exempel kokas och mosas till en måltid som anses vara Ugandas (samt även Rwandas) nationalrätt. Det är inte bara bananerna som är populära i Uganda, även ananasen anses vara väldigt god!


Bergsgorillor kan drabbas av covid-19.

Det beräknas finnas drygt 1000 bergsgorillor i världen. Över hälften av dem lever i Ugandas täta skogar – resten bor i grannländerna Rwanda och Demokratiska republiken Kongo. Vi människor delar 99% av vårt DNA med bergsgorillorna, vilket innebär att vi kan smitta varandra med covid-19. Det går så klart inte att be gorillorna att hålla distans varför det är extra viktigt att besökare i skogarna håller ett fastställt avstånd på minst sju meter samt bär ansiktsmask. För att inte göra ett för stort ingrepp i gorillornas vardag av oss människor har man satt en begränsning på att max åtta personer får besöka en gorillafamilj per dag, och de får vistas i deras habitat under en timme.

Foto: Bob Brewer, Unsplash.


Rent vatten – inte en självklarhet.

60 procent (anses av vissa källor vara lågt räknat) av befolkningen saknar tillgång till rent vatten och i Kampalas slumområden hänvisas folk till att köpa kranvatten. Detta leder till att smutsiga vattenkällor för många är den närmsta tillgången till kostnadsfritt vatten. Inte heller avloppsanslutning är någon självklarhet – 80 procent av befolkningen har inte tillgång till en toalett. Detta är en konsekvens av att vatten- och sanitetsproblem är underprioriterade i landet, vilket dock ofta uppmärksammas under valperioderna. President Yoweri Museveni tog under valkampanjen tidigare i år på sig att bygga nya vattenledningar och offentliga toaletter, vilket han tyvärr hånades för.


”We don’t wear a Rolex, we eat it!”

En rolex i Uganda är inte bara en dyr klocka, utan också en populär snabbmat. Maträtten utgörs av en rulle som i sin ursprungliga form består av en omelett inrullad i en chapati. Ibland kan rullen också innehålla kött eller kyckling. Namnet är en lek med ord, Roll Eggs = Rolex! Rätten har blivit så populär att man har skapat en årlig rolexfestival som ett sätt att hylla maträtten och även stötta matturismen i Uganda.


Sverige och Uganda delar intresse för kaffe.

Ungefär 3 tusen miljoner koppar kaffe hälls upp varje dag världen över, efter vatten är det världens mest spridda dryck. Kaffe är Ugandas viktigaste exportvara och har i perioder stått för 90 procent av landets exportinkomster. Trots att Uganda är ett av de mindre länderna i Afrika så hamnar landet på en andra plats när det gäller kontinentens kaffeproduktion. Samma pallplats som Sverige antagit vad gäller kaffedrickande världen över – en perfect match.

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash.

Uglish – en lokal engelsk dialekt.

Engelska är det officiella språket samt undervisningsspråk, förutom i lägre årskurser där man när det är möjligt undervisar på lokala språk. Uganda-engelska är en lokal dialekt, även kallad Uglish. Det finns ett 40-tal lokala och regionala språk, varav luganda och swahili är störst. Sju miljoner ugandier har luganda som modersmål och tio miljoner talar det som andraspråk. Arabiska är också ett av alla språk man kan höra talas i landet. De afrikanska språken i Uganda indelas i två (ibland tre) språkfamiljer: bantu (dit luganda hör) samt nilo-sahariska språk.


En av världens yngsta befolkningar.

Uganda har en av världens yngsta befolkningar med en medianålder på 15,7 år (Niger har den allra yngsta befolkningen i världen, medianålder 14,8 år). 77% av befolkningen i Uganda är under 25 år och totalt är drygt 7,3 miljoner ugandier mellan 15-24 år. Förväntad livslängd för kvinnor är 66 år och för män 61 år.


Tidigare ett av Afrikas rikaste länder.

Uganda var från 1890 fram till 1962 när landet fick sin självständighet, ett brittiskt protektorat. Efter självständigheten präglades landet av oroliga maktskiften fram till 1986 då landets nuvarande president, Yoweri Museveni, tog över makten i samband med en statskupp. Det första decenniet efter landets självständighet var Uganda ett av Afrikas rikaste länder, men på grund av vanstyre och diktatur (bland annat under general Idi Amin som tog makten genom en militärkupp 1971) försvann den goda ekonomin och landet anses idag vara ett mycket fattigt land.

Foto bananer: Alistair Smailes, Unsplash.


Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

10 sätt att ge bort ett gåvobevis

Vill du ge bort ett gåvobevis till någon som du håller kär, men tycker att det är lite tråkigt att bara ge bort ett papper? Oroa dig inte, vi har lösningen! Här är tio tips på hur du kan ge bort ett gåvobevis på ett fint sätt.

Hjälp Livingstone till en värdig framtid 

Livingstone har inga släktingar kvar i livet, men genom Kids of Uganda har han fått möjlighet att växa upp i en fosterfamilj och gå i grundskolan. Nu behöver han vårt stöd för att gå en yrkesutbildning.