fbpx

Covid-vaccineringen i Uganda påbörjad

Den 10 mars började Uganda att vaccinera befolkningen mot covid-19. Detta var på dagen ett år efter att man upptäckte det första fallet av infektionen i landet.

Den första att bli vaccinerad var Ugandas hälsominister Jane Ruth Aceng. Detta skedde i huvudstaden Kampala på Mulago National Referral Hospital inför medias kameror. Man valde att genomföra en publik vaccinering för att visa på att vaccineringen inte är farlig – utan tvärtom väldigt viktig – då det finns en utbredd skepsis mot vaccinering i Uganda.

”COVAX vaccin är säkra, vaccinen räddar liv”, sade Dr. Munir Safieldin, representant för UNICEF, under öppningsceremonin för landets massvaccinering.

Hälsominister Jane Ruth Aceng meddelade att man ämnar vaccinera åtminstone omkring 50 procent av landets befolkning på dryga 46 miljoner invånare. Man börjar med hälsoarbetare och äldre, och fortsätter sedan med bland annat säkerhetspersonal och lärare. Dr. Prossy Namusisi, som har behandlat covid-19 patienter i ett år på Mulago National Referral Hospital, var mycket tacksam över att få ta emot vaccinet och sade:

”För mig har det värsta under det gångna året varit att behöva åka hem till min familj i slutet av de långa arbetspassen och vara rädd för att jag skulle kunna smitta dem.”

Den 5 mars fick Uganda ta emot 864 000 doser av AstraZenecas vaccin via COVAX som är ett globalt vaccinationsprogram (bland annat drivet av UNICEF och WHO) med syftet att säkerställa att även låg- och medelinkomstländer får tillgång till vaccin mot covid-19. Till och med juni ska det till Uganda levereras drygt 3,5 miljoner doser av AstraZenecas vaccin via COVAX, men regeringen meddelar att man har beställt ytterligare 18 miljoner doser från Indien.

Man har hittills registrerat drygt 40 000 fall av covid-19 i Uganda, samt 334 dödsfall, vilket innebär att landet i jämförelse med många andra länder har klarat sig tämligen bra. Det kan bero på att man snabbt stängde ner stora delar av landet, och även om den sex månader långa nedstängningen är över finns fortfarande restriktioner som nattligt utegångsförbud och att barer inte tillåts hålla öppet. Mörkertalet beräknas trots detta vara stort då testerna för att diagnostisera covid-19 är dyra och många undviker att söka vård, utan hellre till och med dör i hemmet, eftersom de är rädda för att skickas till påstådda isoleringsläger.

President Yoweri Museveni avvaktade initialt med att vaccinera sig vilket spädde på vaccinationsskepsisen i landet, och det förekommer att hälsoarbetare som utsätts för stor risk att drabbas av covid-19 avstår från vaccinering vilket oroar professionella bedömare. Uganda valde att inte stoppa vaccineringen med AstraZenecas vaccin till följd av rapporter om eventuella biverkningar med blodproppar och blödningar. Dock har andra länders beslut att göra så ytterligare ökat befolkningens rädsla för vaccinet. Då AstraZenecas vaccin är det vaccin som är billigast och lättast att förvara är det för tillfället enda möjligheten för många låginkomstländer att vaccinera sin befolkning. Den 27 mars vaccinerade sig till slut presidenten och hans fru med AstraZenecas vaccin, och man hoppas att detta kan påverka befolkningen till att bli mer positivt inställd till vaccinet.

WHO hade den 7 april ett möte där man diskuterade de potentiella biverkningarna med AstraZenecas vaccin. Man kom då fram till att fördelarna vida överväger riskerna samt att det åtminstone hittills inte finns några belägg för att de fall med blodproppar och blödningar som inträffat faktiskt har orsakats av vaccinet och inte skulle ha inträffat ändå. Således är WHO:s rekommendation att man fortsätter att vaccinera med AstraZenecas vaccin.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte