fbpx

Hur ser en helt vanlig dag ut?

När tre av medarbetarna från Kids of Uganda var på besök i Uganda tidigare i år besökte de en av de familjer som deltar i vårt familjestödsprogram för att prata med dem om hur en vanlig dag i deras liv ser ut.

Familjen består av moster Mukhaye Ageli, 64 år, samt barnen Henry (på bilden ovan), 16 år, och Jacob, 15 år. Hela den lilla familjen går upp varje vardag klockan 06.00. Först av allt går Henry och hämtar vatten, det tar ungefär tio minuter tur och retur. Under tiden börjar Mukhaye dagens bestyr med djuren och trädgården. När Henry är tillbaka med vattnet kokar dem det och dricker te med socker tillsammans. Det är ofta de enda de äter till frukost.

Henry har därefter en trettio minuters promenad till skolan. Jacob som går i en annan skola längre ifrån hemmet har under en tid därför bott hos Mukhayes dotter, och bara varit hemma på loven. Men nu har han börjat bo med Mukhaye och Henry igen. En syster till Mukhaye bor också ibland i hushållet. Skolan börjar lite olika tid beroende på om familjen har haft råd att betala barnens skolavgift. För de som har betalat börjar den redan klockan 06.30, men om man inte har kunnat betala börjar den klockan 08.00. På bilden nedan ser du Jacob i hans skoluniform.

Medan barnen är i skolan tar Mukhaye hand om trädgården och djuren. Hon odlar cassawa, bönor, majs, jordnötter och matoke (matbanan). Grödorna är dock endast för familjens egen användning, det brukar inte bli något över som de kan sälja. De har även en ko, fem getter, men dessvärre bara en höna numera då resterande blev sjuka tidigare i år och dog. När djuren får ungar säljer de dem och använder pengarna till hushållet och barnens skolgång. 

Varje morgon tar hon med kon för att leta färskt gräs, lämnar den sedan fastbunden på lämpligt ställe under dagen och hämtar hem den igen på kvällen. Hon ägnar sig också åt att gräva i trädgården, städa, laga mat, tvätta och hämta vatten ifrån brunnen flera gånger per dag.

Omkring klockan 10.00 äter Mukhaye lunch bestående av posho (majsgröt), bönor, matoke och cassava. Henry och Jacob äter i skolan, vilket familjen får betala 55 000 ugandan shillings (150 svenska kronor) för per barn och termin. I skolan serveras oftast posho och bönor, ris och kött är för dyrt. 

Henry kommer oftast hem från skolan runt klockan 17.00. Då hämtar han vatten igen, letar efter mat till djuren och gör sina läxor. Läxorna tar ofta lång tid och eftersom Mukhaye vill äta middag tillsammans med Henry och Jacob brukar middagen bli sen, först runt klockan 22.00. Då serveras det posho och bönor igen.

“Men ris och kött är min favoritmat”, säger Henry.

Därefter går de och sover.

Mukhayes favoritsysselsättning är att gräva i trädgården. Kvällsmaten brukar de alla laga tillsammans. Henry går i skolan måndag till fredag, men Jacob har även skola på lördagar. Under helgen hjälper barnen till med djuren och hushållet, och spelar fotboll. På söndagarna går de till kyrkan tillsammans, då sätter de på sig finkläder.

Det blir mörkt ganska tidigt på kvällen och Henry visar en lampa med solpanel som han laddar upp på dagen och använder för att kunna göra läxorna med på kvällen.

“Det blir problem när det är regnperiod och inte så mycket sol”, säger han.

Mukhaye brukar vila medan hon väntar på att barnen ska bli klara med läxorna.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte