fbpx

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen - något som vi i Kids of Uganda vill uppmärksamma. Därför kommer du denna, samt kommande veckor, här på vår blogg kunna läsa om några starka ugandiska kvinnor. Idag får du möta 48-åriga Annet Tuhairwe.

Annet Tuhairwe bor i stadsdelen Kawaala, norr om Ugandas huvudstad Kampala, tillsammans med sin man och parets sex barn. 1994 gifte hon sig med sin man och kärleken blomstrade i ungefär ett år innan saker och ting förändrades. Efter att Annet fått höra från grannar att hennes make hade andra kvinnor vid sidan av äktenskapet frågade hon honom om sanningen; till svar fick hon slag mot ansiktet och kroppen. Efter hand blev så väl fysiskt som psykiskt våld ett dagligt inslag i hennes liv. Annet berättar att hon inte ifrågasatte våldet då hon redan som som barn fått lära sig att kvinnan är underordnad mannen. 

Organisationen “Center for Domestic Violence Prevention” (CEDOVIP) arbetar mot mäns våld mot kvinnor och reser runt för att söka upp kvinnor som lever under hot och våld i sina egna hem. År 2009, efter 14 år av våld, blev Annet kontaktad av CEDOVIP med en förfrågan om att gå med i organisationens program för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Hon tvekade först men valde till slut ändå att gå med. Efter omkring ett år i programmet började hon förändra sitt sätt att tänka. Med tiden byggde hon upp sin självkänsla och vågade säga ifrån till sin man och till slut slutade han att slå henne, och har inte återfallit i våld enligt Annet. 

Idag arbetar Annet för att hjälpa andra kvinnor som blir utsatta för våld i sina hem. Hon har blivit en frontfigur i kampen mot könsbaserat våld i området där hon bor. 

Läs mer om Annet och CEDOVIP här: https://omvarldenberattar.se/uganda-sasa/

Foto: Miguel Bruna, Unsplash.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte