fbpx

Krisläge i Uganda – landets coronaåtgärder slår hårt mot familjerna

Familjer som vi stöttar klarar vanligtvis av att försörja sig väldigt bra på de verksamheter som vårt stöd hjälpt dem att starta upp, men nu har många svårt att sätta mat på bordet. Covid-situationen i Uganda fortsätter att kraftigt förvärras och medför ett mycket svårt läge för familjerna i vårt familjestödsprogram.

Samtidigt som spridningen av covid minskar i Europa och vi i Sverige lyfter restriktioner skenar spridningen på flera håll i Afrika. De senaste 8 veckorna har en tredje våg slagit hårt mot kontinenten och läget är allvarligare än det varit sedan pandemin startade. För att hantera den drastiskt ökade spridningen råder det just nu en lockdown i Uganda. President Yoweri Museveni förhoppning är att den strikta nedstängningen av samhället ska lätta på trycket för landets sjukhus men samtidigt medför det ytterligare ekonomiska svårigheter för den redan fattiga befolkningen. 

I Uganda är arbetar en stor del av befolkningen som “casual workers” och är dagavlönade vilket innebär att de under rådande situation inte har en inkomst. Detta gäller även för många av de vårdnadshavare som är en del av vårt familjestödsprogram. Samtidigt har matpriserna och priserna för nödvändigheter som tvål stigit kraftigt till följd av att landet befinner sig mellan skördar och tillgången till råvaror är begränsad. Många av familjerna som vi stöttar har småskaliga jordbruk och för dem innebär detta att de inte har några grödor att sälja eller mat att ge familjen. För de familjer i vårt familjestödsprogram som driver andra verksamheter innebär den ansträngda situationen i landet att de inte har några kunder eftersom folk inte har några pengar att handla med. 

Familjerna behöver under denna svåra tid extra hjälp och vi vädjar därför till dig som har möjlighet att bidra med en donation. Varje krona räknas och gör skillnad i barnens liv. 

Swisha eller överför valfritt belopp till:
Swish: 123 326 81 90
Swedbank: 8156-2 923 418 200-5
Bankgiro: 859-8542

Tack för att du tog dig tid att läsa och en fortsatt trevlig sommar önskar vi dig!

Läs mer om covid-situationen i Uganda: 

https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/who-calls-urgent-action-slow-covid-19-spread-africa
https://www.dw.com/en/uganda-president-museveni-tightens-covid-lockdown-as-cases-soar/a-58037127
https://www.voanews.com/africa/uganda-loses-37-health-workers-covid-19

Fler artiklar och bloggar

Åtta saker du inte visste om Uganda

Vill du lära dig någonting nytt om Uganda? Som att landet kallas för Matoke (banan) republiken. Eller kanske vad den populära snabbmaten rolex består av. Samt att över hälften av jordens bergsgorillor lever i Ugandas skogar och att vi människor kan smitta dem med covid-19.

Skolorna fortsatt stängda i Uganda

Skolorna i Uganda fortsätter att hålla stängt till följd av pandemin. Uganda tillhör den grupp av länder i världen där skolorna har varit stängda flest dagar sedan pandemin slog till. Över 15 miljoner ugandiska elever är hemma från skolan i nuläget, en konsekvens av den långsamma vaccinationstakten. Det påverkar barnen och ungdomarna på fler sätt än utebliven eller bristande utbildning.

Jämförelse mellan skolan i Uganda och Sverige

Skolstarten närmar sig för de svenska eleverna efter ett långt sommarlov, men i Uganda håller skolorna fortsatt stängt till följd av pandemin. Hur skiljer sig skolan åt mellan Uganda och Sverige? Läs vår jämförelse!

Bli månadsgivare idag

Att bli månadsgivare är enkelt! Du fyller i vår digitala autogiroanmälan och signerar direkt med bank-id. Det tar bara några minuter. 

Om du vill ha mer information, är du varmt välkommen att maila oss direkt på info@kidsofuganda.com eller ringa 070-358 77 94.