fbpx

Möt ytterligare en stark ugandisk kvinna

Med anledningen av internationella kvinnodagen, som inföll igår, publicerar vi idag ytterligare ett kort personporträtt av en stark ugandisk kvinna. Nämligen landets hälsominister Jane Ruth Aceng.

Jane Ruth Aceng är utbildad pediatriker som de senaste åren har arbetat som politiker i Uganda. Hon har, som landets nuvarande hälsominister, haft en viktig roll under covid-19-pandemin och bland annat kämpat hårt för att hela befolkningen ska vaccinera sig. När man inledde vaccineringen mot covid-19 i Uganda den 10:e mars 2021 lät hon vaccinera sig inför medias kameror på Mulago National Referral Hospital i Kampala för att visa på vikten av vaccinet samt att det inte är farligt att vaccinera sig – det finns en utbredd skepsis mot vaccin i Uganda liksom i flera andra afrikanska länder. Den 12:e december 2021 tilldelades hon “The Health Leadership Award” för sin kamp för befolkningens hälsa och välmående under covid-19-pandemin.

Jane Ruth Aceng har varit Ugandas hälsominister sedan juni 2016. Dessförinnan, från juni 2011 till juni 2016, arbetade hon som “Director General of Medical Services” för Ugandas hälsoministerium.

Hon föddes den 11 maj 1968 i den lilla byn Atapara av en mor som arbetade som barnmorska och en far som var lärare. Hon har två syskon och levde sina första år tillsammans med dem och sina föräldrar i en liten hydda. Hennes utbildningsbakgrund är gedigen; förutom primary och secondary education, har hon en Kandidat i Medicin och Kirurgi, en Master i Pediatrik samt en Master i Public Health – alla från Makerere University College of Health Sciences.

För Jane är kampen för kvinnor och deras rättigheter mycket viktig.

“As a woman I want to stand with my fellow women to see how best we can solve the plight of women in homes and other formal places of work such as markets, gardens etc.”

Läs mer om Jane Ruth Aceng på hennes egen hemsida: https://drjaneaceng.com/

Foto: Hush Naidoo Jade, Unsplash.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte