fbpx

Pandemiläget i Uganda

Måndagen den 7:e juni gick Uganda in i en ny lockdown och alla skolor har återigen stängt.

De familjer som Kids of Uganda stöttar fortsätter att kämpa mot pandemin, men tack och lov har ingen insjuknat i covid-19. Under mars och april ökade dock antalet fall av covid-19 i Uganda med 80 procent och nu noterar man även att många barn och unga drabbas.

”Vi erfar en ny våg av covid-19. Vi ser att fler unga personer blir infekterade. Det är inte längre de äldres sjukdom”, säger Dr. Diana Atwine, permanent sekreterare på Hälsoministeriet.

Antalet registrerade fall av covid-19 i Uganda ligger nu på 63 099. Antalet döda är 434. Mörkertalet väntas dock fortsatt vara högt. Ett problem har varit att viruset har härjat fritt i landets skolor.

”Det som främst driver spridningen av viruset i skolorna är trängsel och att man inte följer covid-19 protokollen”, säger Dr. Henry Mwebesa, director of health services.

I nuläget rapporteras drygt 800 nya fall av covid-19 i landet dagligen. Andelen positiva test ligger på 18 procent, att jämföra med 3 procent i början av året. Under endast två dagar i maj registrerades 803 fall av covid-19 samt ett dödsfall i Ugandas skolor. På grund av detta valde regeringen och president Yoweri Museveni att den 7:e juni återigen stänga ner landet. Presidenten sade att regeringen är orolig för att den kraftiga uppgången av antalet fall skulle kunna resultera i brist på sängplatser och syrgas på sjukhusen om man inte genast genomför dessa åtgärder.

Bland de nya restriktionerna finns även förbud mot att resa mellan landets olika distrikt, nedstängning av marknader och förbud mot gudstjänster och andra kyrkliga ceremonier. De flesta restriktionerna ska till att börja med gälla i 42 dagar.

”En utvärdering av restriktionernas effekt kommer sedan hjälpa regeringen att avgöra om man ska lätta på dem eller förlänga dem”, säger presidenten.

Uganda genomförde under början av pandemin en av de striktaste nedstängningarna i Afrika, men planen var att inte genomföra en ny lockdown eftersom man menade att befolkningen behövde lära sig att leva med covid-19. Nu har man alltså omvärderat det beslutet. Museveni meddelade oroligt att:

”I den här vågen är antalet allvarligt och kritiskt sjuka covid-19-patienter och antalet dödsfall högre än vad vi erfor i den första vågen av pandemin.”

Vaccineringen mot covid-19 i Uganda har tyvärr inte gått så snabbt som man hade hoppats. Hittills har cirka en procent av befolkningen vaccinerats. Det råder vaccinbrist då man endast har fått de 864 000 doserna från COVAX som man skulle få initialt, och detta har resulterat i att många hälsoarbetare och personer ur riskgrupper inte har kunnat vaccineras. WHO rapporterar att 1 av 500 i låginkomstländer har vaccinerats i nuläget; motsvarande siffra för höginkomstländer är 1 av 4. Dödligheten i covid-19 är dessutom högre i låginkomstländer på grund av sämre resurstillgång. Något som ytterligare oroar professionella bedömare är den fortsatt utbredda vaccinationsskepsisen i landet.

Pandemin har medfört ytterligare ekonomiska svårigheter för våra familjer. Vi gör allt vi kan för att hjälpa familjerna lite extra under denna svåra period och ditt stöd kan bidra till att fler barn får växa upp under tryggare förhållanden, trots den rådande pandemin. Läs mer om hur du kan stötta vårt arbete här. Kids of Uganda följer situationen i landet och anpassar vår verksamhet efter de rådande restriktionerna.

Foto: Matt Seymour Unsplash

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Hjälp Livingstone till en värdig framtid 

Livingstone har inga släktingar kvar i livet, men genom Kids of Uganda har han fått möjlighet att växa upp i en fosterfamilj och gå i grundskolan. Nu behöver han vårt stöd för att gå en yrkesutbildning.