fbpx

Möt Robinah och hennes döttrar

Den här månaden får ni träffa en familj som befinner sig i fas två i Kids of Ugandas familjestödsprogram. De har alltså tidigare fått ekonomiskt stöd, men har nu övergått till enbart socialt stöd. Vad har familjestödsprogrammet betytt för dem?

Kids of Ugandas stöd till barnfamiljer i östra Uganda är uppdelat på två faser. Fas ett består av en tvåårsperiod när familjerna erhåller så väl socialt som ekonomiskt stöd för att kunna starta upp en långsiktig verksamhet som genererar en inkomst. De får även utbildning i olika relevanta frågor. Fas två innebär minst tre år av enbart socialt stöd eftersom familjerna nu har byggt upp en stabil inkomst från det projekt som de valt att investera i.

Robinah är 54 år och har två döttrar: Patience, 18 år, och Dorcus, 13 år. De bor i sitt eget hus (se bild) och äger en liten bit land där de odlar majs, bönor, cassava och bananer. Familjen blev en del av Kids of Ugandas familjestödsprogram i juni 2018. Det ekonomiska stöd som de erhöll fram till juni 2020 valde familjen att investera i djurhållning. Idag har de en ko och getter, som bland annat förser dem med mjölk. Robinah fick också tack vare Kids of Uganda möjlighet att köpa en rullstol till Dorcus som är fölamad.

Vad har familjestödsprogrammet betytt för din familj?

”Mycket. Det har starkt förbättrat vår livsstil och vårt välbefinnande.”

Robinah tycker att det har fungerat bra även efter att det ekonomiska stödet upphörde eftersom de äger djuren och deras föda består av gräs. Dessutom är de glada för det sociala stödet som socialarbetarna från Kids of Ugandas lokala systerorganisation Kids Foundation Uganda ger familjen två gånger i månaden. De får bland annat råd om hur de bäst hanterar pandemin och olika motgångar i livet. På grund av just pandemin har det varit svårt att utföra fysiska besök – den senaste träffen med familjen var i februari 2020 – och istället har man fått ha uppföljningarna per telefon.

Dorcus går inte i skolan, men Patience går i senior 2. Som vi har rapporterat om tidigare så är skolorna stängda i Uganda till följd av pandemin och hon saknar skolan, sina vänner och att lära sig nya saker. Senast hon var i skolan var mars 2020. Det har inte fungerat att utföra skolarbetet hemifrån, bland annat på grund av att familjens radio har gått sönder. Patience som drömmer om att bli lärare tillbringar dagarna med att hjälpa sin mamma med trädgårdsarbete, städning och tvätt.

Den största svårigheten för familjen under de senaste åren har varit att erhålla mediciner när de varit sjuka.

”Regeringsfinansierade hälsocentran ger inte adekvata mediciner”, menar Robinah. ”Därför har vi fått köpa medicin från privata kliniker, vilket kostar.”

Tyvärr kommer julen inte riktigt att se ut som den brukar för familjen eftersom pandemin har slagit hårt mot landet och familjen har, liksom många andra familjer i Uganda, mindre pengar än vad de brukar ha. Vanligtvis brukar Robinah köpa nya kläder och skor till sina döttrar, samt laga extra god mat: kyckling, ris och kött.

”Men i år har jag tyvärr inte råd att göra det för dem”, säger Robinah som ändå ser ljust på framtiden.

”Barnen är fortfarande unga. Den främsta utmaningen för framtiden kommer nog att vara Patiences utbildning.”

Det är viktigt för Robinah att dottern får en bra utbildning och kan gå vidare till högre utbildning. Hon funderar också på att starta upp någon ny verksamhet men har ännu inte bestämt sig för vad.

För endast 100 kr kan du bidra med skolmaterial till en hel termin och göra så att de barn Kids of Uganda stöttar kan fortsätta att gå i skolan. Besök gärna vår gåvoshop.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Hjälp Livingstone till en värdig framtid 

Livingstone har inga släktingar kvar i livet, men genom Kids of Uganda har han fått möjlighet att växa upp i en fosterfamilj och gå i grundskolan. Nu behöver han vårt stöd för att gå en yrkesutbildning.