fbpx

Så arbetar Kids of Uganda under coronapandemin

Med detta inlägg vill vi ge en kort uppdatering om hur den nuvarande situationen påverkar Kids of Uganda och vilka åtgärder som har vidtagits.

Hej alla!

Jag som skriver heter Åsa och var fram tills för cirka två månader sedan nere på min praktik i Uganda, något som dessvärre blev avbrutet i all hast på grund av utbredningen av COVID-19. Från hemmaplan har jag kunnat fortsätta med de flesta av mina uppgifter, även om det såklart inte ger samma upplevelse som att vara på plats. Även den svenska styrelsen har valt att hålla nere på resandet och höll den årliga vårkonferensen digitalt istället för att träffas i person. Men eftersom många utav er säkert är bekanta med hur den pågående pandemin har påverkat oss alla här hemma i Sverige, så kommer nu en liten inblick i hur det har gått för våra ugandiska medarbetare!

När Uganda genomförde en s.k. ’lockdown’ i mitten av mars för att stävja eventuell smittspridning så fick våra socionomer på plats anpassa sitt arbetssätt därefter. En av deras viktigaste uppgifter är att hälsa på organisationens sponsorfamiljer, vilka bor utspridda inom ett ganska stort område. Besöken är den grundläggande delen i organisationens ugandiska verksamhet som ger möjlighet att både följa familjernas utveckling på nära håll samt sprida praktisk kunskap och information. En stor del av deras arbetstid spenderas således på olika färdmedel. Detta är dels inte längre möjligt på grund av nedstängden, men givetvis också ur en säkerhetssynpunkt där särskild hänsyn tas gentemot risken för smitta. 

Jag har själv varit i kontakt med James och Winnie som är viktiga nyckelpersoner inom denna verksamhet och de har gett sitt perspektiv på situationen. Från att regelbundet åka till familjerna via boda-bodas (motorcykeltaxis) och matatus (minibussar), så är det sedan numera telefonkontakt som gäller. Detta har visat sig vara en utmaning på flera olika sätt. Det är givetvis knepigt att demonstrera praktiska saker över telefon och än mer omöjligt att följa upp hur det går för familjerna på plats. Det är inte heller enbart kommunikationen som har försvårats, utan nätverksfel och strömavbrott är andra faktorer som stör arbetet ytterligare. Men som James av uttryckte sig; ”But we’re devoted to support our people most especially during this worrying situation of COVID-19 so as we’re all alive tomorrow”.

Kortfattat sagt så använder vi de medel som finns att tillgå och fortsätter så gott det går. Vi kan nu också dra lärdomar hur organisationens arbetssätt och flexibilitet kan förbättras – även under osäkra förhållanden!

Fler artiklar och bloggar

Vad leker barnen i Uganda?

Den här månaden får ni lära känna en av våra familjer lite bättre. Och inte minst barnen i familjen, och deras lekar! Kommer du att känna igen dig? Leker du som är barn samma lekar i Sverige, och kan du som vuxen komma ihåg att du lekte liknande lekar som barn?

Stötta Esamu i kampen mot cancern!

Pojken Esamu som bor i en av de familjer som vi stöttar har drabbats av cancer i benet. Nu behöver vi er hjälp för att bidra till finansieringen av hans vård. Varning för starka bilder!

Möt en av de starka mammorna i vårt familjestödsprogram

Denna vecka under temat ”starka kvinnor” får du träffa Mulelenge Hasifah! Mulelenge är 43 år gammal och är en kvinnlig vårdnadshavare i vårt familjestödsprogram. Vi har ställt några frågor om henne och hennes vardag för att få lära känna henne lite bättre.

Bli månadsgivare idag

Att bli månadsgivare är enkelt! Du fyller i vår digitala autogiroanmälan och signerar direkt med bank-id. Det tar bara några minuter. 

Om du vill ha mer information, är du varmt välkommen att maila oss direkt på info@kidsofuganda.com eller ringa 070-358 77 94.