Pandemiläget
Under maj och juni rapporterades det om ökad spridning av covid-19 i Uganda, något som dock mattades av under juli. De senaste veckorna har ett hundratal dödsfall rapporterats av lokala myndigheter. Vaccineringen fortsätter att gå långsamt framåt. Man har administrerat cirka 3,6 miljoner doser covid-19-vaccin och endast 0,9 procent av befolkningen är färdigvaccinerad.
Det råder fortsatt utegångsförbud mellan 19.00 och 05.30. Skolor, barer, nattklubbar och religiösa samlingslokaler hålls stängda, men restauranger och hotell är numera öppna. Krav på mask föreligger på offentliga platser.
För inresande till Uganda gäller, oberoende av vaccinationsstatus, krav på PCR-test från och med den 27 oktober. Testet utförs på flygplatsen och vid positivt test krävs sju dagars karantän på sjukhus (alternativt på särskilt anvisade hotell om man inte har några symtom); därefter måste man genomföra ett nytt test.
Unga klimataktivister på COP26
Den 31:a oktober inleddes Förenta Nationernas klimatkonferens 2021 i Glasgow. Konferensen, som går under beteckningen COP26, var ursprungligen tänkt att hållas i november 2020 men på grund av coronapandemin fick den flyttas fram.
Afrika som kontinent står endast för omkring tre procent av de totala globala utsläppen, men trots det drabbas många afrikaner hårt av klimatförändringarna. I Uganda har tunga regn blivit allt vanligare och även längre perioder av svår torka, inte minst i de norra och östra delarna av landet.
2018 bildade svenska Greta Thunberg Fridays For Future som på fredagar skolstrejkar för klimatet. Många unga aktivister har engagerat sig även i Uganda, så bland annat Hilda Flavia Nakabuye, medgrundare av Fridays for Future Uganda. Hon talade även på klimattoppmötet i Köpenhamn 2019.
”För 15 år sedan började extremväder bli allt vanligare i Uganda, bland annat kraftiga regnoväder. Våra grödor förstördes och planteringar översvämmades”.
Detta ledde till att hennes familj inte kunde betala henne skolavgifter och hon missade en del av sin skolgång.
Fridays for Future Uganda har över 50 000 medlemmar och finns även representerade på COP26. Ugandiska klimataktivisten Vanessa Nakate menar att det faktiskt inte räcker med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.
”1,2 grader är redan helvetet för oss. Det är redan förstörelse. Det är redan lidande. Det är redan katastrof”, säger hon.
Terrorattack på restaurang i Kampala
Den 23 oktober gick tre män in på en restaurang i huvudstaden Kampala och utlöste en bomb bestående av spikar och granatsplitter. President Yoweri Museveni gick kort därefter ut och meddelade att det rörde sig om ett terrorattentat. En kvinna i 20-årsåldern dog och minst fem personer fick kritiska skador.
“Befolkningen i Uganda ska inte vara rädda, vi ska bekämpa denna typ av kriminalitet precis som vi har bekämpat all annan kriminalitet som begåtts av grisar som inte respekterar mänskligt liv”, sade presidenten.
IS (Islamiska Staten) har tagit på sig terrordådet och gått ut med att medlemmar ur terrororganisationen placerade ut en bomb på en restaurang där ”medlemmar och spioner av Den ugandiska korsfararens regering” samlades.
2010 utsattes Uganda för ett annat terrorattentat då den somaliska islamistiska militanta gruppen al Shabaab bombade supportrar under världscupfinalen i fotboll. Attentatet skedde som vedergällning efter att Uganda hade skickat trupper till Somalia.
Upprepade attacker på press och media
Nobels fredspris 2021 tilldelades journalisterna Dmitry Muratov (Ryssland) och Maria Ressa (Filippinerna) för deras kamp för yttrandefrihet, vilket den norska nobellkomittén underströk är essentiellt för främjandet av fred. Under valkampanjen i Uganda tidigare i år attackerades och arresterades dussintals journalister av polis och soldater, enligt Human Rights Network for Journalists Uganda. Totalt registrerades 174 fall av överträdelser av pressfriheten. Radiostationer stängdes ner, oppositionskandidater hindrades från att uttala sig i media och utländska journalister deporterades.
Under det senaste året har även en fotograf skjutits i ansiktet med en gummikula och en kvinnlig journalist har slagits till marken och misshandlats av manlig säkerhetspersonal. Representanter för EU har påpekat att journalism inte är ett brott och uppmanat den ugandiska regeringen att bättre skydda press och media samt att jobba för att vända erosionen av pressfriheten i landet.
Foto: Markus Spiske, Unsplash.