fbpx

Skolorna fortsatt stängda i Uganda

Skolorna i Uganda fortsätter att hålla stängt till följd av pandemin. Uganda tillhör den grupp av länder i världen där skolorna har varit stängda flest dagar sedan pandemin slog till. Över 15 miljoner ugandiska elever är hemma från skolan i nuläget, en konsekvens av den långsamma vaccinationstakten. Det påverkar barnen och ungdomarna på fler sätt än utebliven eller bristande utbildning.

Positivt är att lärare är prioriterade för att få covid-19-vaccin, vilket kan påskynda öppnandet av skolorna. I somras meddelade president Yoweri Museveni att det dock utöver att alla lärare ska vara vaccinerade, även krävs att tillräckligt stor andel av eleverna i åldersgruppen 12-18 år är vaccinerade, för att skolorna ska öppnas igen. Man har diskuterat om man ska ändra på den inställningen och öppna skolorna tidigare, men det senaste beskedet är att primary och secondary schools håller stängt tills dess att åtminstone 5 miljoner ur de prioriterade grupperna är vaccinerade. Universiteten kommer sannolikt att öppna i november.

The Ministry of Education and Sports har utarbetat en utbildningsplan kopplad till covid-19-pandemin för att stödja undervisningen under nedstängningen. Programmet har försett över 2,9 miljoner barn med instuderingsmaterial och genom radiolektioner och digital utbildning är det tänkt att samtliga elever ska kunna fortsätta sin utbildning hemifrån. Som vi har skrivit om tidigare fungerar det dock dåligt då det är svårt för barnen och ungdomarna att få tillgång till rätt material, samt så saknar många familjer tv och radio. En hel generation håller på att gå miste om värdefull tid i skolan.

Uppmaningar har även gått ut om att barnen ska hålla sig hemma och inte vistas ute i samhället för att minska risken för att de ska bli smittade av coronaviruset, och då finns det inte mycket för dem att göra. Många barn försöker att studera hemifrån så gott det går, men ägnar också en stor del av sin tid åt att hjälpa till med hushållssysslorna.

”Ibland försöker jag att studera via radion men det är inte särskilt intressant och svårt att följa med”, säger Isaiah, 15 år, som går i primary 6.

Redan efter en kortare tids skolstängning började det rapporteras om att barn for illa i hemmen i ökande utsträckning. Misshandel – så väl fysisk, psykisk och sexuell – har blivit ett allt större problem. Mellan mars 2020 och juni 2021 ökade antalet graviditeter bland flickor och unga kvinnor i åldersgruppen 10-24 år med 22,5 procent, från 80 653 till 98 810. Den UNICEF-stödda gratis stödtelefonen för barn, Sauti 116, rapporterade över 600 fall enbart under juni 2020 – från olika former av misshandel till ett fall av mord.

Ytterligare en konsekvens av att barnen och ungdomarna inte kan vara i skolan är att de inte längre får tillgång till skolmaten, och omkring 2 av 10 barn får mindre än ett mål mat om dagen. De barn som har det sämst ställt ifrån början är oftast de som drabbas hårdast när de inte kan vara i skolan. Professionella bedömare oroas även över att många barn aldrig kommer att återvända till skolan igen, samt för att de ska utsättas för barnarbete och allt för tidiga giftermål. Just tidiga giftermål och tonårsgraviditeter är vanligt förekommande i Uganda och var så även innan pandemin drabbade världen.

”Jag ser fram emot att skolan ska öppna igen, och är hoppfull om att det kommer ske snart”, säger Isaiah.

Foto: Element5 Digital, Unsplash.

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte