fbpx

Ugandisk mat

Vad äter en vanlig ugandisk familj en helt vanlig dag? Och vad bjuder de på när de har fest? Och vilken mat tycker de bäst om?

Familj 42 i familjestödsprogrammet består av vårdnadshavare Harriet, 40 år, samt barnen Moses, 12 år, Harriet, 14 år och Kefa, 16 år. Barnen är biologiska barn till Harriets svägerska och hon har tagit hand om dem sedan 2004 när barnens mor tyvärr gick bort. Familjestödsprogrammet har hjälpt den lilla familjen att skaffa 2 kor, samt några getter och höns. De brygger också en lokal likör: iguli, som de säljer.

Vad äter ni till frukost?

För det mesta bara “african tea” (innehåller ofta mjölk), och om familjen har råd tillsätter de lite socker till teet. Vissa dagar, bland annat beroende på skörd, äter de också lite jordnötter.

Vad äter ni till lunch och middag?

För det mesta posho (en slags tjock majsgröt) och bönor, det är vardagsmat i Uganda. Precis efter att en av korna har kalvat och har extra mycket mjölk unnar de sig även att dricka lite av den, men resten av året går mjölken från korna och getterna till deras ungar. De äter sällan kött eftersom det är väldigt dyrt, och äggen som hönorna värper använder de framför allt för att föda upp nya kycklingar.

När vi besöker familjen i början av april har de precis planterat majs, bönor och jordnötter. Men Harriet är lite orolig eftersom regnet ännu inte har kommit, och hon är rädd att grödorna ska hinna torka ut innan det anländer.


Vad äter ni när det är fest?

Till jul ris och kött, om de har råd. Men när någon i familjen fyller år äter de samma som övriga dagar: posho och bönor.

Är ni helt självförsörjande på mat?

Nej, inte helt. När det de odlar själva inte räcker till köper de mat fram en marknad i närheten. Ett kilo phoshomjöl kostar till exempel 2000 ugandan shillings (5,50 SEK) och ett kilo bönor 1800 ugandan shillings (5 SEK). 

Är det något som ni som familj inte äter?

Ja, fläskkött, av religiösa skäl, vi är adventister.

Tycker du om att laga mat och hur mycket tid lägger du på matlagningen?

Jag tycker mycket om att laga mat – Harriet. Min favoritmat att laga är ris. Matlagningen tar mig ungefär två timmar per dag och barnen brukar hjälpa till.

Hur ser ert kök ut?

Det ligger utomhus, utanför bostadshuset. De lagar maten över öppen eld med så kallade “cooking stones”. 

Varifrån får ni ert vatten?

Det hämtar vi från en brunn som ligger cirka en kilometer från huset där vi bor. Det använder familjen både till att dricka, tvätta sig i, samt för att diska och tvätta kläder.

Äter ni alltid tre mål mat om dagen?

Ja, i princip alltid, men ibland bara “african tea” till frukost.

Vad består likören iguli som ni tillverkar av?

Den gör vi av molasses, majs, sorghum och vete. Det tar ungefär fyra timmar att tillverka den, den kondenseras över öppen eld.

Fler artiklar och bloggar

Hur ser en helt vanlig dag ut?

När tre av medarbetarna från Kids of Uganda var på besök i Uganda tidigare i år besökte de en av de familjer som deltar i vårt familjestödsprogram för att prata med dem om hur en vanlig dag i deras liv ser ut.

Vad leker barnen i Uganda?

Den här månaden får ni lära känna en av våra familjer lite bättre. Och inte minst barnen i familjen, och deras lekar! Kommer du att känna igen dig? Leker du som är barn samma lekar i Sverige, och kan du som vuxen komma ihåg att du lekte liknande lekar som barn?

Stötta Esamu i kampen mot cancern!

Pojken Esamu som bor i en av de familjer som vi stöttar har drabbats av cancer i benet. Nu behöver vi er hjälp för att bidra till finansieringen av hans vård. Varning för starka bilder!

Bli månadsgivare idag

Att bli månadsgivare är enkelt! Du fyller i vår digitala autogiroanmälan och signerar direkt med bank-id. Det tar bara några minuter. 

Om du vill ha mer information, är du varmt välkommen att maila oss direkt på info@kidsofuganda.com eller ringa 070-358 77 94.