fbpx

Vad leker barnen i Uganda?

Den här månaden får ni lära känna en av våra familjer lite bättre. Och inte minst barnen i familjen, och deras lekar! Kommer du att känna igen dig? Leker du som är barn samma lekar i Sverige, och kan du som vuxen komma ihåg att du lekte liknande lekar som barn?

Familjen består av mamma Mulelenge Hasifah, 43 år, samt döttrarna Fatina, 9 år, och Bridget, 4 år, och sonen Hassan, 8 år. De två äldre barnen går i skolan, men när de kommer hem leker de gärna lite innan de gör sina läxor och hjälper sin mamma med hushållet. 

Hassan älskar att spela fotboll. Eftersom familjen inte har råd med en fotboll har han samlat ihop gamla kläder som han rivit sönder till trasor som sedan knutits ihop till en boll, han har också en trasig boll i hårdplast som han ibland använder. Han tycker också mycket om att cykla, men har ingen egen cykel. 

“Han letar ofta efter sin vän som har en cykel som han brukar få låna”, berättar mamma Hasifah. 

Syskonen brukar ibland också rulla ett gammal cykeldäck längs vägen, vilket framför allt de yngre barnen tycker är kul. 

“Små flickor tycker också om att samla små metallburkar som de leker är kastruller, och arrangerar “cooking stones” och grenar till ved, sedan kan de leka kök. Det tycker Bridget om! Ibland får hon också en banan av mamma till köket”, berättar Hasifah och ler och ropar på Bridget som kommer springande med sina metallburkar som hon stolt visar upp. Bland annat en som det tidigare varit vaselin i. 

Fatina tycker om att hoppa hopprep. Familjen har tagit ett gammal trasigt myggnät som de klippt och bundit samman till ett rep istället för att slänga. De två systrarna visar glatt hur de gör när de hoppar och Fatina kan även hoppa på ett ben!

Barnen hjälper som sagt även sin mamma med hushållet. Hasifah har byggt upp en liten verksamhet som består i att köpa in råa bogoya (söta bananer) som hon sedan låter mogna inomhus, och därefter säljer. Hon brukar köpa in ett gäng på cirka 10 stycken för 10 000 ugandan shillings (cirka 28 svenska kronor), och säljer dem sedan för ungefär det dubbla. Familjen hyr även en bit land där de odlar majs, cassawa och kamakanda (en sorts bönor). De har också en ko som just nu är gravid, en get, en shilling samt fyra hönor. 

Det är vanligt att barn i olika åldrar leker ihop. Det finns ingen lekplats nära där familjen bor, det finns det bara i de större städerna, men barnen är påhittiga och uppfinningsrika i sina lekar. Innan vi går vill Hassan visa sin slangbella som han skjuter småsten med. Men självklart inte mot någon människa!

Ge ett bidrag – förändra liv 

Bli givare och bidra till en positiv förändring. Du kan ge barn en tryggare uppväxt genom att bli månadsgivare, ge en donation eller köpa gåvobevis i vår webbshop. 

Fler blogginlägg

Ditt köp hos Nambi gör skillnad

Vi blev så glada när vi kom i kontakt med Nambi, ett litet svenskt företag som säljer hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter från Uganda! Nambi ger inte