Det förekom en hel del våld under tiden innan valet och omkring femtio oppositionsanhängare avled i våldsamheterna. Polis och militär patrullerade gatorna i städerna och periodvis var internet nedstängt, något som hade stor påverkan för befolkningen på grund av svårigheter att kommunicera.
De två främsta motståndarna i presidentvalet var 76-årige Yoweri Museveni, som varit president sedan 1986, och den 38-årige artisten Robert Kyagulanyi Ssentamu, mer känd under artistnamnet Bobi Wine. Bobi Wine fängslades flera gånger och sattes i husarrest av militären strax innan valdagen. Enligt militären var det för hans egen säkerhet och efter valet frigavs han. Bobi Wine valde att skicka sina barn utomlands eftersom han fruktade för deras säkerhet.
Yoweri Museveni vann valet med 58,6 procent av rösterna, mot Bobi Wines 34,8 procent. Uganda har en av världens yngsta befolkningar och många var inte ens födda när Museveni kom till makten 1986. Det var främst yngre väljare som röstade på Bobi Wine som utlovade politisk förändring – Museveni är dock fortsatt populär bland många grupper.
Det råder splittrade meningar om huruvida valet gick rättvist till. USA och EU hade inga valobservatörer på plats, men Tibor Nagy – ansvarig för Afrikafrågor på USA:s utrikesdepartement – säger att valprocessen var bristfällig och hänvisar till rapporter om bedrägerier, våld och trakasserier av oppositionsmedlemmar. Afrikanska unionen (AU) och Östafrikanska gemenskapen hade observatörer på plats, men de har inte meddelat att det skulle ha förekommit något valfusk.
Efter valet har allt gått lugnt till och folk har börjat återgå till sin vardag.