fbpx

Val i Uganda

Den 14:e januari hölls det val i Uganda – något som påverkade hela befolkningen, både i städerna och på landsbygden.

Det förekom en hel del våld under tiden innan valet och omkring femtio oppositionsanhängare avled i våldsamheterna. Polis och militär patrullerade gatorna i städerna och periodvis var internet nedstängt, något som hade stor påverkan för befolkningen på grund av svårigheter att kommunicera.

De två främsta motståndarna i presidentvalet var 76-årige Yoweri Museveni, som varit president sedan 1986, och den 38-årige artisten Robert Kyagulanyi Ssentamu, mer känd under artistnamnet Bobi Wine. Bobi Wine fängslades flera gånger och sattes i husarrest av militären strax innan valdagen. Enligt militären var det för hans egen säkerhet och efter valet frigavs han. Bobi Wine valde att skicka sina barn utomlands eftersom han fruktade för deras säkerhet.

Yoweri Museveni vann valet med 58,6 procent av rösterna, mot Bobi Wines 34,8 procent. Uganda har en av världens yngsta befolkningar och många var inte ens födda när Museveni kom till makten 1986. Det var främst yngre väljare som röstade på Bobi Wine som utlovade politisk förändring – Museveni är dock fortsatt populär bland många grupper.

Det råder splittrade meningar om huruvida valet gick rättvist till. USA och EU hade inga valobservatörer på plats, men Tibor Nagy – ansvarig för Afrikafrågor på USA:s utrikesdepartement – säger att valprocessen var bristfällig och hänvisar till rapporter om bedrägerier, våld och trakasserier av oppositionsmedlemmar. Afrikanska unionen (AU) och Östafrikanska gemenskapen hade observatörer på plats, men de har inte meddelat att det skulle ha förekommit något valfusk.

Efter valet har allt gått lugnt till och folk har börjat återgå till sin vardag.

Fler artiklar och bloggar

Hur ser en helt vanlig dag ut?

När tre av medarbetarna från Kids of Uganda var på besök i Uganda tidigare i år besökte de en av de familjer som deltar i vårt familjestödsprogram för att prata med dem om hur en vanlig dag i deras liv ser ut.

Ugandisk mat

Vad äter en vanlig ugandisk familj en helt vanlig dag? Och vad bjuder de på när de har fest? Och vilken mat tycker de bäst om?

Vad leker barnen i Uganda?

Den här månaden får ni lära känna en av våra familjer lite bättre. Och inte minst barnen i familjen, och deras lekar! Kommer du att känna igen dig? Leker du som är barn samma lekar i Sverige, och kan du som vuxen komma ihåg att du lekte liknande lekar som barn?

Bli månadsgivare idag

Att bli månadsgivare är enkelt! Du fyller i vår digitala autogiroanmälan och signerar direkt med bank-id. Det tar bara några minuter. 

Om du vill ha mer information, är du varmt välkommen att maila oss direkt på info@kidsofuganda.com eller ringa 070-358 77 94.